Miksi meidän on niin vaikea ymmärtää toisiamme?

Valtaosa elämästämme on vuorovaikutusta. Kommunikoimme lähipiirimme kanssa jatkuvasti. Opiskelu ja työelämä ovat pullollaan vuorovaikutustilanteita. Esimiesten työstä jopa 80 prosenttia koostuu vuorovaikutuksesta.

Miksi siis käytämme niin vähän aikaa vuorovaikutustaitojemme kehittämiseen ja niiden opiskeluun?

Miksi siis käytämme niin vähän aikaa vuorovaikutustaitojemme kehittämiseen ja aiheeseen liittyvään opiskeluun?

Työpaikkojen ongelmista valtaosa liittyy vuorovaikutusongelmiin. Joku sanoi jossain jotakin väärään aikaan väärällä äänensävyllä ja täysin väärälle ihmiselle väärien ihmisten kuullen. Tiedät varmasti, mitä tarkoitan.

Vuorovaikutusongelmien taustalla on erilaiset odotuksemme siitä, millaisia meidän pitäisi olla ja miten meidän pitäisi toimia.

Ongelmia aiheuttaa usein se, että emme ymmärrä toistemme temperamentteja. Odotamme nopeita ihmisiä hidastamaan tahtiaan ja tarkistamaan faktat, toisaalta toivomme hitaita ja harkitsevia ihmisiä pistämään tuulemaan vähän useammin.

Psykologi Tony Dunderfelt jakaa persoonamme neljään temperamenttilajiin väreittäin.

Temperamenttityypit

Temperamenttityypit

 

Punainen temperamenttityyli on johtava, ehkä hieman jyräävä, energinen, voimakastahtoinen. Jos tunnistat itsesi punaiseksi, olet todennäköisesti ilmaisutyyliltäsi jämäkkä, tavoitteellinen, reipas ja äänekäs. Ryhmässä olet usein itsevarma puheenjohtaja ja taistelija. Heikkouksiasi saattavat olla hallitsevuus ja kärsimättömyys sekä se, ettet näe omia heikkouksiasi.

Kun temperamenttityylisi on keltainen, olet yleensä avoin, luova ja puhelias. Ilmaisutyyliisi kuuluu paljon eleitä, ilmeitä, huumoria ja innostuneisuutta. Ryhmässä olet yleensä esiintyjän, seikkailijan, taiteilijan ja ideoijan roolissa. Heikkoutesi saattaa olla epärealistisuus. Lisäksi sinun voi olla vaikea hillitä itseäsi ja olet huono keskittymään.

Kun temperamenttityylisi on sininen, olet yleensä suunnitelmallinen, perusteellinen ja keskittynyt. Ilmaisutyylisi on hillitty, asiallinen ja harkitseva. Ryhmässä asetut usein asiantuntijan, tarkkailijan ja tutkijan rooliin. Heikkouksiasi saattavat olla tosikkomaisuus ja liiallinen täydellisyyden tavoittelu. Lisäksi vetäydyt helposti vuorovaikutuksesta.

Kun temperamenttityylisi on vihreä, olet yleensä ystävällinen, kärsivällinen ja leppoisa. Ilmaisutyyliltäsi olet pehmeä, rauhallinen ja kohtelias. Ryhmässä asetut usein sovittelijan ja lohduttajan rooliin. Päättämättömyys ja uhrautuminen saattavat olla heikkouksiasi. Lisäksi kartat ristiriitoja.

Punaisella ja keltaisella on usein vauhti päällä, sininen ja vihreä ovat tyyliltään hitaampia ja harkitsevaisempia. Rytmien vastakohdat aiheuttavat helposti närää, koska omasta tahdistaan poikkeavaa rytmiä on vaikea ymmärtää.

Ymmärtämällä eri temperamentteja ymmärrämme toisiamme

Kun katsomme työyhteisöämme tai läheisiämme näiden temperamenttien valossa, pystymme ymmärtämään toisiamme paremmin. Hyvässä vuorovaikutussuhteessa on nimittäin tärkeää pyrkiä ymmärtämään toista ja pyrkiä asettumaan hänen asemaansa.

Meissä jokaisessa on olemassa piirteitä kaikista temperamenttilajeista, mutta jokin niistä usein hallitsee. Oman itsensä ja työyhteisön hengen kehittämisen kannalta meidän olisi tärkeää päästä eroon itsessämme vahvasti dominoivista piirteistä ja pyrkiä löytää harmonia eri reagointimallien väliltä.

Meissä jokaisessa on olemassa piirteitä kaikista temperamenttilajeista, mutta jokin niistä usein hallitsee.

Usein iän, työtehtävien ja ammattitaidon kehittyessä alamme myös suhtautua asioihin eri tavoin. Samalla myös temperamenttimme kehittyy. Toisaalta eri ammattikunnat ja työtehtävät vetävät puoleensa eri temperamentteja. Esimerkiksi ammattia vaihtaessamme saatamme löytää itsestämme täysin uudenlaisia luonteenpiirteitä.

Palautetta temperamentin mukaan

Temperamentit kannattaa huomioida myös palautteen annossa. Sinisen pilkunviilaajan kauhuna on epäonnistuminen ja virheet. Hän rohkaistuu kiitoksista ja hänelle kannattaa sanoa kritiikki pehmeästi. Häntä voi kokeilla kannustaa ratkaisuihin pohdinnan sijaan ja toisaalta antaa edes välillä tavallista enemmän aikaa pohtia ratkaisuja.

Vihreää uhrautujaa kannattaa valvoa siinä, ettei hän kuormita itseään liikaa. Kokouksissa puolestaan puheenjohtajan kannattaa pitää huolta siitä, että muutkin saavat puhua, kuin jyräävä punainen.

Hyvällä johtajalla on kaikkia näitä ominaisuuksia, mikä tosin on paljon vaadittu. Hyvä johtaja ainakin havaitsee työntekijöidensä tyypit. Hän voi myös hyödyntää tietouttaan temperamenteista vaikkapa rekrytoinnissa.

Yksi temperamentti ei ole toista parempi. Jokaista reagointitapaa tarvitaan, jotta työyhteisömme on täydellinen ja voimme saavuttaa yhdessä erinomaisia tuloksia.

Lähde: Tony Dunderfelt, Tunnista temperamentit (2012)

Kirjoittaja: Siina Repo 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s