Kun lapsesi on On Air

Tiesitkö, että kotoasi tehdään juuri live- lähetystä?

Omat lapseni ovat vielä muutaman vuoden päässä tästä, mutta olen teini-ikäisen täti ja muutaman kummitäti.  Nämä ”omatkin” teinini olen Periscopesta löytänyt niiden satojen ja tuhansien muiden teinien lisäksi, jotka palvelua käyttävät.

Mikä on Periscope?

Tämä taisi olla tällä viikolla julkaistujen Google-hakujen top-listalla. Periscope on sovellus, jolla voi helposti lähettää reaaliaikaista videolähetystä mobiilisti.  Periscope nimi tullee siitä, että se toimii ikään kuin periskooppina, jonka kautta voi katsella tapahtumia reaaliaikaisesti mistä päin maailmaa tahansa. Periscopessa, kuten yleensä muissakin palveluissa voi rajata vastaanottajia, tai voi lähettää kaikille näkyvää julkista lähetystä. Lähetysten tallenteet ovat tavallisesti katsottavissa 24h.  Lähetyksiä voi etsiä kartan avulla, joka paikantaa lähetyksen hyvinkin tarkasti. Jos ette voi kuvitella millaista sisältöä suomalaisetkin teinit ”scooppaavat”, lue esimerkkejä vaikkapa täältä:  IS selvitti: Teinit innostuivat uudesta kännykkäohjelmasta – samalla sen löysivät ahdistelijat  Huomionarvoista on, että huonosti eivät tässä käyttäydy teinit, vaan aikuiset.

periscope

Periscope on vuoden 2015 parhaita sovelluksia App Storessa.

 

 

Vanhempien on asetettava rajat käytölle – jatkossa tämä tulee olemaan myös palveluntarjoajan vastuulla tarkistaa

Tänään uutisoitiin, että ”EU:ssa on päästy sopuun tietosuojauudistuksesta, joka edellyttää alle 16-vuotialta lapsilta tulevaisuudessa vanhempien lupaa sosiaalisen median käyttöön”. Aika näyttää kuinka tämä todellisuudessa toteutetaan tai toteutuu. Uutisointia aiheesta voit lukea täältä.

Harto Pönkä selvitti tällä viikolla ansiokkaasti blogissaan Periscopen ikärajaa, ja hämmentävä lopputulos oli, ettei ikärajaa varsinaisesti ole asetettu. Sopimusehtojen hyväksymisen kautta päästään Suomen lakien mukaan käytännössä siihen, ettei alle 18-vuotias voi solmia sopimusta Peiscopen kanssa – miten voisi siis sitä laillisesti käyttääkään? No, totuus on, että lapset ja nuoret käyttävät somepalveluja ja niissäkin joissa ikäraja on asetettu, käyttäjiin lukeutuu todellisuudessa paljon nuorempia lapsia.

Aivan kuten Hartokin blogissaan, peräänkuulutan minäkin vanhempien vastuuta. Ala-ikäisen lapsen touhut ovat vanhempien vastuulla, miksi ihmeessä touhuaminen somessa eroaisi jotenkin muusta touhuilusta. Moniko vanhempi tietää, että tälläkin hetkellä heidän kodistaan on käynnissä livelähetys?

Elämme vain vielä sitä aikaa, että suurin osa vanhemmista ei ole kovinkaan kiinnostuneita somesta tai siitä mitä lapset siellä tekevät. Mihin perustan tämän väitteeni? Siihen, että ikäisistäni koululuokan vanhemmista vain muutama on facebookissa, koska se on ”turhaa” ja ”hömpötystä” . Siihen, että yrittäessäni ottaa lasten somenkäyttöön  liittyviä asioita puheeksi vanhempien kanssa, saan joko hymähteleviä kommentteja ” etkö nyt vähän liioittele” tai sitten suoraa pa*kaa niskaan, ettei tarvitse puuttua. Enkä puutukaan, vaan haluan jakaa tietoutta ja kertoa asioista niin kuin ne ovat. Tosin esimerkiksi kiusaamistapauksiin puutun, näihin olen törmännyt ala-asteikäisen tyttäreni kohdalla muun muassa Whats App:n ryhmissä.

Some. Se nyt vaan on.

Ymmärrän hyvin, ettei kaikki vanhemmat voi olla perillä kaikista somejutuista. Ja tässä tulee siihen helpotus: ei tarvitse olla perillä kaikesta. Riittää  että ymmärtää ja tietää, että sen omankin kullanmurun elämä on somea, some on elämää. Ei auta komentaa jättämään se some rauhaan. Se nyt vaan on. Noin, kun tämä tosiasia on sisäistetty on jo huomattavasti helpompaa lähteä ottamaan some osaksi normaalia vanhemmuuteen kuuluvaa kasvatustyötä, jolla minä käsitän keskustelun, yhteisen ajan antamisen ja ohjaamisen siihen, mikä on ok. Jokaisen somekanavan toimintalogiikkaa ei tarvitse vanhemman ottaa haltuun, yhteiset pelisäännöt somen käytöstä yleisesti riittävät jutustelussa kattamaan kaikki kanavat. Itse käyn läpi lasteni kanssa ainakin nämä asiat:

  • mitä saa julkaista ja mitä ei (esim omia kasvokuvia en ole vielä antanut laittaa edes profiilikuvaksi)
  • kavereiden kuvia tai videoita ei julkaista edelleen
  • omaa sijaintia ei kerrota, eikä muitakaan henkilökohtaisia tietoja
  • jos et kirjoittaisi sitä Siwan ilmoitustaululle kaikkien luettavaksi – älä kirjoita sitä ryhmäviesteihinkään – joku saattaa laittaa sen eteenpäin ilman lupaasi
  • perusjutut tekijänoikeushommeleista esim musiikin suhteen (3.luokkalaisen ymmärrystasoisesti)
  • hyvät tavat ja toisten ihmisten kunnioittaminen on voimassa kaikessa muussakin kuin kasvokkain tapahtuvassa viestinnässä
  • koskemattomuus ja itsemääräämisoikeus  – kuinka suhtautua ja suojella itseä virtuaaliselta ahdistelulta

No nyt meillä on pinnalla tämä Periscope. Mutta onhan näitä muitakin ja tulee ja menee. Esimerkiksi YouNow on suosittu palvelu Jenkeissä juuri teinien ja nuorten vloggaajien keskuudessa – omat teinini ei olleet siitä (vielä) kuulleetkaan, kun tarkastin. Mutta ken tietää, mitä ”hauskoja” juttuja ensi vuonna some meille tarjoaa.

Itse olen kiinnostunut kaikista uusista someilmiöistä ja näen siis lähtökohtaisesti palveluiden kehityksen hyvänä ja mahdollistavana tekijänä. Some, tai yksittäinen palvelu tai kanava ei ole (yleensä) luotu ihmisten kiusaamiseen tai mielensäpahoittamiseen – ihmiset tekevät palvelusta sen mitä se on. Ja tässä meillä on tehtävämme kasvattajina. Kun tuemme nykyisten lasten ja teinien medialuku- ja käyttäytymistaitojen kehitystä, kasvaa heistä toivottavasti somessa nykyisiä paremmin käyttäytyviä aikuisia.

Aiheesta löytyy paljon tietoa kiinnostuneille, aloita vaikka täältä:

Are YouNow, Periscope And Meerkat Safe For Kids?

 

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s