Hyvinvointia somesta – YOU-app esittelyssä

Keskustelu – ja yleinenkin ilmapiiri tuntuu viime aikoina muuttuneen negatiivisuuden kierteeksi niin somessa kuin mediassakin. Vaikka osittain olen koittanut tietoisesti vältellä vihapuhetta ja kaiken maailman idioottien kannanottoja, niin väkisinkin sitä välillä huomaa  lukevansa niin absurdeja ja ahdistavia somekeskusteluja, että mietin mille planeetalle olen tullut.
Minä en aio nyt tässä, vuoden ensimmäisessä bloggauksessani, antaa negatiivisuudelle yhtään enempää jalansijaa. Päinvastoin, päätin keskittyä niihin hyviin asioihin, joita muun muassa some ja netti mahdollistaa.

Miten sinä hyödynnät somea hyvän olon tekijänä?

Some on parhaimmillaan yhteisten kokemusten jakamista, toisten tukemista, vertaistukea, yksinäisyyden vähentämistä. Kollektiivista iloa ja surua. Sellaista yhdistävää ja tukevaa surun jakamista, kuten esimerkiksi parin päivän takainen tieto David Bowien kuolemasta sai aikaan, yhteisiä ja jaettuja lohdun sanoja.
Myös erilaisia hyvinvointiin, elämäntapamuutoksiin ja terveyteen liittyviä appeja ilmestyy niin paljon, etten pysy millään mukana. On mobiilia personal traineria, erilaisia liikunta- ja painonhallintaohjelmia ja sitten uudehko Koko-palvelu, jossa voi anonyymisti esittää ongelmansa ja saada apua ja tsemppausta.
Muutama palvelu on mahtunut omaan arkeeni vakinaistumaan. Suomalainen startup ja hyvin suosittu Yoogaia – tarjoaa onlinejoogaa ja mm pilatesta, erityisesti olen mieltynyt 15 minuutin sessioihin, muuhun kun on ruuhkavuosina vaikea löytää aikaa. Tuntivalikoima on kattava ja live-tunneilla on mahdollisuus saada myös henkilökohtaista opastusta, tätä tosin en ole itse testannut. You-appi  on niin ikään Suomesta lähtöisin oleva hyvinvointiin keskittyvä sovellus, siitä seuraavassa lisää.
Mielelläni otan vinkkejä, mitä hyvinvointiin liittyviä appeja sinä käytät?

YOU –  pieniä askelia kokonaisvaltaista hyvinvointia kohden

Olen itse jäänyt jonkinlaiseen koukkuun sovellukseen nimeltä You. Mikä on You? You on yksinkertaistettuna muutaman teeman ympärillä toimivien pienten hyvinvointia edistävien tehtävien (mikro actions) tekemiseen ohjaava appi. YOU-app perustuu neurotieteisiin ja psykologiaan – molemmat suosittelevat pieniä, tietoisesti ja yli ajan tehtäviä tekoja yhtenä parhaista tavoista saada aikaan pysyvää käyttäytymisen muutosta (behavior change). Suomalaisiin käyttäjiin en ole muutamaa kymmentä enempää palvelussa törmännyt, en tosin ole etsinytkään. Tiedossani ei ole yhtään ystävääni joka appia käyttäisi, muutaman tutun löysin, mutta heilläkään ei aktiivista tiliä taida olla. Mutta ehkäpä nyt joku lähtee kokeilemaan! 🙂 Minut löytää YOU.sta samalla nimimerkillä kuin muualtakin, eli lauravuok.

Positiivisen energian kierre

Henkilökohtaisesti minua YOU-appissa on viehättänyt sen positiivisuus. En ole kertaakaan kokenut/nähnyt/huomannut mitään negatiivista toimintaa tai kommentointia sovelluksessa, lienee osaltaan toimivan moderoinnin ansiota. Käyttäjät tuntuvat olevan aidosti empaattisia, kannustavia ja positiivisia toisia kohtaan, ihmeellistä eikö?  Välillä ehkä  omasta mielestäni ollut vähän imelääkin keskinkertaisten kuvien ihastelua, mutta tänä kaiken kamalan vihapuheen ja trollaamisen kulta-aikana olen vain tyytyväinen ja huomaan hakeutuvani nykyisin paljon mielummin YOU-appin kuin jonkun muun sovelluksen pariin. Ilmapiiri on YOU-appissa sellainen, että haluaa itsekin kommentoida toisten kuvia, tuikituntemattomien, paljon herkemmin kuin esim Instagramissa.
YOU:n ansiosta olen ihan todella jonakin hetkisenä päivänä pysähtynyt hetkeksi. Tai katsonut vähän tarkemmin, mitä kaunista ympärilläni onkaan. YOU ohjaa huomioimaan pieniä arkisia asioita, joihin ei aina kiinnitä kiireessä huomiota. Appissa voi valita itselleen hyviltä tuntuvia ”tehtäviä” eri aihealueista, ja tehtävät saatetaan loppuun ottamalla kuva aiheesta.
Kysyin YOU:n Co-Founder / CEO Nelli Lähteenmäeltä YOU:n ideologiasta, tässä hänen ajatuksiaan:

YOU-appissa pointtina on pienten hyvinvointia edistävien tekojen tekeminen. Usein elämänmuutosprojektit menevät mönkään, koska yritämme muuttaa liian isoja asioita kertarysäyksellä. YOU-app kannustaa pienten, konkreettisten muutosten tekemiseen ja niistä iloitsemiseen! Positiivinen ja kannustava yhteisö tekee matkasta hauskempaa. Loppujen lopuksi elämämme koostuu juuri niistä pienistä teoista ja valinnoista, jotka tekohetkellä saattavat tuntua merkityksettömän pieniltä, mutta pitkässä juoksussa muuttavat elämäämme, hyvinvointiamme, ihmissuhteitamme etc.!

Kerrotko sitten muutamalla sanalla, miksi YOU-app sai alkunsa ja kenelle YOU on tarkoitettu?

YOU-app syntyi halusta rakentaa hyvinvointisovellus, joka tuntuu ystävälliseltä ja lähestyttävältä sekä kannustaa ihmisiä tekemään pieniä terveyttä ja onnellisuutta edistäviä tekoja. Suurin osa hyvinvointisovelluksista app storessa on mittauskeskeisiä – halusimme rakentaa sovelluksen, joka olisi ”lämminhenkisen toimintakeskeinen”, sellaisen jossa ei voi epäonnistua tai saada tulosta ”0”. YOU-appin perustajilla Aleksilla, Noralla ja Nellillä on kaikilla omat tarinansa siitä, miten pienet teot ovat muuttaneet heidän elämänsä, joten halusimme luoda palvelun, jonka avulla kuka tahansa voi pienten askeleitten kautta kehittyä!

Millaisista käyttäjämääristä YOU-appissa puhutaan?
Meillä on satoja tuhansia rekisteröityneitä käyttäjiä ympäri maailmaa! Suurin käyttäjäkunta on UK:ssa, Suomi on top 10 joukossa myös!

Lisää YOU:sta ja siitä miten Jamie Oliver siihen liittyy voit lukea vaikkapa täältä.

you

Oma ”tehtävä”-seinäni YOU-appissa

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s