Osaan käyttää periscopea – olen siis somekonsultti?

Tällä kertaa ajatukset ovat henkilöbrändäyksessä tai ehkä enemmänkin osaamisen ja asiantuntijuuden määrittelemisessä. Ja siis oman osaamiseni, joskin peilaan sitä toki tietyin osin muiden alalla toimivien osaamiseen.

Olen nimittäin ollut jonkin aikaa hieman huolissani omasta paikastani asiantuntijana, tai lähinnä enemmänkin siitä, että syökö jatkuvasti kasvava ”somekonsulttien” määrä asiantuntijuuttani.

Millä perustelen osaamistani ja sitä, että juuri minulla on kouluttajana ja konsulttina enemmän annettavaa kuin muilla, jotka osaavat käyttää Periscopea ja Instagram-mainostyökalua. Kaikki osaa, jos haluaa, se on fakta. Miksi asiakkaitteni kannattaisi edelleen ottaa tämä keski-ikäinen täti-ihminen kertomaan somesta, kun nuoret ja nälkäiset ovat käyttäneet somea koko ikänsä ja ovat someninjoja ja -velhoja ja vaan niin in. Olen tietoisesti alkanut välttämään itseni kutsumista somekonsultiksi, koska tuntuu että kuka tahansa voi nimittää itsensä sellaiseksi, jos ja kun osaa käyttää useimpia somekanavia.

Mikä nimikkeeni sitten olisi? Nyt voin sen ihan hyvin itse päättää, koska irtisanouduin viime viikolla vakipaikastastani, josta olen hoitovapaalla ollut. Nyt olen siis omillani, täysiverinen kotiäiti-freelanceri. Päätin uskaltaa. Katsotaan mikä minusta isona sitten tulee, ehkä valmentaja voisi olla lähinnä sitä, mitä teen ja millaiseksi itseni työroolissa koen. Mielestäni valmentamisen tarkoituksena on auttaa valmennettavaa onnistumaan ITSE parhaalla mahdollisella tavalla. Valmentajan tehtävä on auttaa ja tukea kaikilla mahdollisilla tavoilla, jotta valmennettavalla on kaikki mahdollinen tieto ja taito käytettävissä hänen omassa suorituksessaan.  Valmentajan tulee tunnistaa paitsi vahvuudet,  myös valmennettavan heikkoudet ja tehdä ratkaisuja miten näitä hyödynnetään ja myös sen päätöksen, mitä jätetään pois. Näin työtäni on myös kuratoida ja suodattaa niitä asiakkaalle oleellisia tavoitteita tukevia työkaluja ja menettelytapoja esimerkiksi sosiaalisen median kentässä.

Paluu juurille E-N-N-E-N S-O-M-E-A

Ehkä pitäisi useammin palata ajassa taaksepäin ennen someaikaa, sinne mistä osaamiseni ja asiantuntijuuteni juuret ovat- syvällä organisaatioviestinnän tutkimuksen teorioissa ja sittemmin organisaatioviestinnän prosesseissa. Prosesseissa, joita on mahdollista ymmärtää vain jos ymmärtää toiminnan niiden takana – organisaatioteoreettiset mallit ja organisaatiokulttuurin lähtökohdat.  Asiantuntijuuteni on rakentunut tälle perustalle, esimerkiksi Shannonin ja Weaverin -mallille, kaaosteoriasta nousevalle dynaamiselle organisaatioviestinnän teorialle, viestinnän kaksoisfunktion käsitteelle ja Aulan areena-mallille.

Puheen taito

Ja jos palaan ajasssa vieläkin kauemmas aina pössyiseen Kallion lukion aikaan, niin nostaisin asiantuntijuuteeni  eniten vaikuttaaneena aineena puheilmaisun. Rakastin myös kirjallista ilmaisua ja tanssia ja musiikkia, mutta lukiossa minuun eniten vaikutti juuri puheilmaisun opinnot.  Lyhyesti puheilmaisussa on kyse viestinnästä; vuorovaikutuksesta, puhumisen ja kuuntelemisen taidosta. Opin noina vuosina paljon ja olen valinnut  itselleni puheviestinnän opintoja aina kun mahdollista. Se ei  sitten suoraan tarkoita sitä, että puhuisin paljon ja mielelläni.

Mitä mulle jää?

Eli jos summaan yllä poukkoilevaa ajatuspolkuani hieman, mitä mulle jää? Mitä minulla on tarjota, mitä annettavaa minulla on? Mitä muuta minulta löytyy, kuin taito käyttää Periscopea?

  • ymmärrys organisaatioviestinnän teoreettisesta pohjasta ja kehityksestä
  • näkemys ja taito vuorovaikutuksen tärkeydestä, taito puhua, taito kuunnella
  • elämänkokemus – ei ehkä enää niin nuori ja nälkäinen, vaan parhaassa iässä ja itseluottamuksen tuoma rauha tarkastella someilmiöitä osana viestinnällistä kokonaiskuvaa

 

vaunulenkki2maalis2016.jpeg

Vaunulenkin varrelta. 22.3.2016 Valo. Rauha.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s