Somekatsaus Q1 2016 – ei mitään hätää

Listaan tähän muistiin lyhyesti ja epätäydellisesti vuoden 2016 ensimmäisen kvartaalin (ja vähän päälle) somehavaintoja. Sisältää asiaankuuluvasti asiantuntevat päätelmät.

Facebook

Aloitetaan suurimmasta ja eniten muutoksia tämän vuoden puolella tuoneesta Facebookista.

Markilla (Zuckerberg) on suuria suunnitelmia palvelunsa kehittämiseksi. Facebookin 10-vuotis visio on “Give everyone the power to share anything with anyone.”  Tavoitteena on vaatimattomasti vastata siis jotakuinkin kaikkiin ihmisen mahdollisiin digitaalisen olemassaolon tarpeisiin. Markilla on hyvä ote ja visio kohti monipuolista ja ketterää viestintäalustaa on perusteltu. Facebookista on kehittymässä multimediajätti, josta ihmisen ei tarvitsisi mihinkään muihin palveluihin enää lähteä löytääkseen etsimänsä. Valta yksillä, vai miten sitä sanotaan.

Facebook Live- suoratoisto hakee paikkaansa vielä. Päivityksen myötä tulleet mahdollisuudet striimata suoraa videota suoraan Facebookin ryhmissä ja tapahtumissa on ehdottoman hyvä lisäomainaisuus haluttujen yleisöjen tavoittamiseksi. Tässä mallia maailmalta.

Facebook on uudistanut niin sivun ylläpidonmessengerinmainostyökalujen kuin analytiikankin ominaisuuksia. Uusia tai päivitettyjä ominaisuuksia tuntuu tulevan viikoittain.  Olen jo ihan puuduksissa näistä uudistuksista tähän mennessä, joten tiivistän nyt loppua kohden.

Päätelmät: ei mitään hätää. Jos et ole pysynyt mukana uudistuksissa, niin tulossa on varmasti paljon lisää uudistuksia, joista ehtii hyvin ahdistua.

Facebookilla menee hyvin

Facebookilla menee hyvin

Instagram

Pelätty algoritmi. Pidemmät, jopa minuutin pituiset videot.

Päätelmät: ei mitään hätää. Algoritmin kanssa pystyy elämään, kun sisältö on hyvää.

Periscope

Löytänyt käyttäjänsä, pahimmat huutelijat väsyneet huuteluun.  Ihan näpsäkässä käytössä, etuna edelleen ketteryys käyttöönotossa ad hoc. Erillinen tallennuspalvelu Katch.me meni lopettamaan toimintansa.

Päätelmät: ei mitään hätää, olit sitten ottanut Periscopen haltuun tai et. Nähdään varmasti vielä tänä vuonna isohkoja muutoksia.

Snapchat

Itse vaan niin tykkään tästä! Välittömyys ja vuorovaikutuksellisuus on jotain, mitä muissa palveluissa en ole kohdannut. Ei siihen tarvita livelähetystä siis.

Snapchatissa puhuttiin jokin aika sitten somekateudesta ja seuraajamäärien ja tykkääjien määristä. Snapchatin yksi mahtava ominaisuus on, ettei siellä näe toisten seuraajia. Koska sellaisella tiedolla ei ainakaan itselleni ole mitään väliä. Mielestäni somessa väsyneintä ikinä on seuraajamäärillä mässäily, ostetuista seuraajista nyt puhumattakaan.

Snapchat uudisti viime aikoina paitsi chat-ominaisuudet ihan uudelle tasolle, niin myös käyttöliittymän kielen tukemaan suomea. Että kaikenlaista kehitystä.

Päätelmät: ei mitään hätää. Snapchat voi ja elää hyvin. Mutta ihan hyvin  voi  ihminen (vielä) elää ilman snäppiä, joten ei kannata siitäkään ahdistua, jos ei omaa kummituskoodia vielä ole.

Lisää sosiaalisen median kehityksestä voi lukea  (ja katsella hienoja graafeja) esim  täältä.

ps.

aloittaessani tätä blogikirjoitusta viime perjantaina, soi joka paikassa itseoikeutetusti Purple Rain. Kippis Princelle – joka vähät välitti sosiaalisesta mediasta, loi uransa ja fanikulttuurinsa ilman instagrameja. ” The beautiful ones – Always smash the picture”

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s