Hengitä – ja selviät kesästä somen(kin) kanssa

Heinäkuussa moni sulkee toimiston oven ja suuntaa kesäloman viettoon. Jotkut sulkevat myös somekanavansa ja pitävät somelomaa, mutta uskoakseni yhä vähemmän ja vähemmän edes puhutaan somelomasta. Kuten aiemmissa bloggauksissani olen kirjoittanut, some ei ole enää mikään erilllinen funktio, joka voidaan noin vain sulkea. Tai voi tietysti, mutta onko se tarpeellista tai mielekästä, on sitten jokaisen oma asia.

Unohda somepaasto, aloita hengittäminen

Itse en siis  julista somelakon  tai someloman aloittamisen puolesta. Sen sijaan että käyttäisi lomansa potemalla huonoa omaatuntoa somessa vietetystä ajasta, kannustan keskittymään hengittämiseen. Kyllä, hengittämiseen. Ihmeen aliarvostettu juttu, vaikkakin melko oleellinen noin niinkuin vaikka hengissä säilymisen kannalta.

Minulla on teoria: kun keskittyy, siis tietoisesti keskittyy hengittämiseen, on siitä seurauksena väistämättä muun muassa:

  • stressin vähenemistä
  • ajan lisääntymisen tunnetta
  • positiivisten tunteiden vahvistumista
  • itsetuntemuksen ja itsensä arvostamisen lisääntymistä

Ja välillisesti tästä saattaa seurata myös somen käytön vähenemistä. Miksikö? Kun laiturilla tottumuksesta taas kaivaa kännykän esiin (ihan vain plärätäkseen somekanavien kuulumiset läpi) ja päättääkin sen sijasta hengittää muutaman kerran vähän syvempään, saattaakin mielummin vain katsella ulapalle lokin kirkunaa kuunnellen.

Tai sitten plärää instan, twitterin, snapchatin, facebookin ja twitterin feedit läpi. Mutta siitä ei kannata soimata itseänsä. Tässäkin tapauksessa hengittäminen kannattaa muistaa. Ainakin ennen kuin kommentoi tai provosoituu aiheista, joilla ei nyt ole edes suurta merkitystä oman olemisen kannalta.

4-7-8
Olen itse opiskellut vähän eri hengitystekniikoita ja ottanut tavaksi rauhoittua hengityksen avulla. Hengitys voi ihan oikeasti auttaa kivunhallinnassa sekä esimerkiksi jännityksen sietämisessä. Perussääntönä on, että sisäänhengitys vahvistaa, uloshengitys rentouttaa.  Oma lempparini on ns  4-7-8-hengitysharjoitus. Lue siitä lisää vaikkapa tästä.

Hengittelin ja snäppäsin sujuvasti samaan aikaan lomasta nauttien 2.7. Siikasaaressa.

Hengittelin ja snäppäsin sujuvasti samaan aikaan lomasta nauttien 2.7. Siikasaaressa.

Psykoterapeutti Minna Martin on hengitysexpertti, häneltä voi poimia vaikkapa nämä harjoitukset sinne laiturille. Tai kauppajonoon tai Särkänniemen lippujonoon heinäkuussa:

  • Aallot: Hengittele kädet vatsan päällä, tunne käsillä, miten aallot nousevat ja laskevat, mieliku- va meren aalloista rentouttaa ja rauhoittaa. Omat kädet muistuttavat turvallisuudesta.
  • Tauko: Havaitse uloshengityksen jälkeen tuleva tauko, hellittämisen hetki, loma, paussi, jolloin ei tarvitse tehdä mitään, edes hengittää. Saa olla vain.
  • Liukumäki: Kuvittele mielessäsi leikkipuiston liukumäki, laske uloshengittäessä pitkä liuku alas. Vaihtoehtoisesti voit kuvitella laskevasi polkupyörän selässä vapaasti alamäkeen. Anna sisään- hengityksen tapahtua itsellään.

Lue lisää täältä: http://www.hengittavamieli.fi/tiedostot/Hengitysharjoitukset.pdf

Loppuun vielä linkki  Martinin tuoreeseen ja erittäin mielenkiintoiseen kolmiosaiseen kirjoitussarjaan . Lue se kokonaisuudessaan täältä.

”Miten hengitys on ihmisen elämän ytimessä myös psykologisesti?

Hengityksemme heijastelee elimistömme tilan lisäksi sisäistä mielentilaamme. Samalla siinä on tavoitettavissa osa-alueita perimästämme ja vuorovaikutushistoriastamme.

Hengitys voi olla hyvä työväline sekä rauhoitteluun että itsensä hyväksymiseen. Hengitystäkään ei tarvitse oppia muuttamaan tai kontrolloimaan. Ensimmäinen askel hengityksen parissa on antaa itselle lupa olla sellainen kuin on ja lupa hengittää omalla tavallaan. Usein kuitenkin hengitykselle olisi raivattava tilaa virrata.”

Ei ole pakko pitää somelomaa. Eikä myöskään ole pakko olla somessa lomalla. Hyvää, hengitettävää kesää!

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s